mandag den 30. december 2013

11 Stykker Musik Til Højttaler Test

Focal's Utopia III


Når man ønsker at anskaffe sig et sæt nye højtalere, kan forhandlere fylde dig med fagudtryk, der kan få enhver musik entusiast til at gå kold.


Lad derfor dine ører være dit værktøj, til at udpege de højtalere der skal pryde dit hjem.

Jeg giver dig her 11 gode bud, samt, hvad du bør være opmærksom på, når de forskellige numre spilles.

Ønsker du mere musik til Hifi test, så læs videre her



#11 Welcome To The Jungle - Guns'n'Roses
Baggrund: Oprindeligt udgivet i 1987 på albummet "Appetite for Destruction", "Welcome To The Jungle" var indledningen og førte videre til andre af de ikonisk hårde rocknumre, såsom "Paradise City" og "Sweet Child O 'Mine". Denne sang blev i fælles skab skrevet af Axl Rose og Slash, et nummer der afspejlede det barske storby miljø.

Hvorfor: Axl stemme, der er skinger og skrigende, samt kombineret med de lejlighedsvis høje "uh!" vil sørge for diskanterne kommer på arbejde. Også den mindeværdige åbning med ekko guitar riffs er en førsteklasses måde, at teste dine højttalere på. Når trommerne og basguitaren sparker ind, kan du justere dit behov for bas, ved eventuelt at tilføje en subwoofer. 





#10 Caribbean Blue - Enya
Baggrund: Denne sang kom fra Enya's meditations klingende album "Shepherd Moons". Enya var i høj grad involveret i denne melodi, hvor hun leverede percussion, keyboards, klaver og selvfølgelig vokal. Albummet blev udgivet i 1991, og "Caribbean Blue" nåede nr. 13 på den engelske single hitliste. Det er svært at tyde, hvad hun synger, årsagen herfor er at hun i løbet af nummeret, for nævnt flere græske vind guder ved navn. 

Hvorfor: Før du undrer dig over dette stykke musik, bør du bemærke at irsk fødte Enya er kendt for at lave musik der er bestående af flere lag. Der lægges flere lydspor over hinanden for at skabe en æterisk og verdensfjern fornemmelse. Caribbean Blue skaber en hvirvlende og omsluttende lyd, der gør, at følelsen af, at flyde på vandet i et tropisk hav. Hvis denne sang ikke vækker stærke følelser af ro i dit sind, så har du ikke fat i de rigtige højttalere.



#9 Brass Monkey - Beastie Boys
Baggrund: Beastie Boys fra Brooklyn har leveret leveret mindeværdige rim og rytmer siden 1979, tro det eller ej. Oprindeligt var de en hardcore punk-gruppe med Mike D, MCA og Ad-Rock der havde deres store succes i 1986 med deres rap/hip-hop hybrid album, "Licensed to I'll". "Brass Monkey", der er opkaldt efter en alkoholisk drik, tager sit musikalske baggrund fra sangen "Bring it Here" fra bandet "Wild Sugar".

Hvorfor: Et ord: bas! Mens andre sange på Licensed to Ill udgivelsen, såsom "Fight For Your Right" og "Girls", kan være ørehængerne er Brass Monkey en prøvesten for en god subwoofer. Denne sang har været årsag til flere tilfælde af højttalerpap spredning, eftersom man ikke havde indset, hvor meget kraft der var i de nedre regioner. Her er et tip: vent 10 sekunder inden du skruer op for denne sang. Det starter blødt, men det vil ryste dit univers umidelbart kort der efter.



 
#8 Clair de Lune - Claude Debussy
Baggrund: "Clair de Lune" er det tredje stykke fra Claude Debussys klaverstykker, "The Suite Bergamasque". Claude Debussy tog 15 år, at færdiggøre alle fire stykker. "Clair de lune" er fransk for "måneskin". Du vil muligvis kunne genkende dette stykke musik, fra et af de mange gange det er blevet anvendt i tv og film. Lige fra Oceans 11 til The Simpsons, er dette fredfyldte klaverstykke normalt spillet i løbet af stilfuldendte medie øjeblikke.

Hvorfor: Højttalere skal kunne producere tavshed ligeså godt, som de skal kunne producere lyd. "Clair de Lune" tager sin tid og giver mulighed for pauser og hvile. Hvis dine højttalere har en høj følsomhed, så må du ikke kunne høre en hvislen eller summen i disse rolige perioder. Skru godt op for musikken og lyt til den smukke skingre melodi, såvel som hvad der er bag hvert et anslag.






#7 All Along the Watchtower - The Jimi Hendrix Experience
Baggrund: Denne sang blev oprindeligt skrevet af Bob Dylan i 1967. The Jimi Hendrix Experience så værdien af ​​denne protest sang og udførte en cover version et år senere. Hendrix version havde et langsommere tempo med mere guitar (i forvrængning), men det holdt den samme uforglemmelige følelse som originalen gjorde. Nogle siger, at de gådefulde tekster er passager fra Bibelen, man kan kun så her kun spekulere på, hvad Dylan eller Hendrix egentligt forsøgte at sige.

Hvorfor: Selvom teksten i sangen får en masse opmærksomhed, er den virkelige prøvelse for dine højttalere det der kommer i mellem teksterne. Fra begyndelsen, med de korte guitarriffs og den skarpe percussion, til de sidste øjeblikke, når "vinden hyler" er denne sang er konstant test på grænserne for høje og lave frekvenser og har en balance der svinger fra venstre til højre. At lytte til dette stykke musik på et sæt gode højttalere vil uundgåeligt medføre, at du spille luftguitar sammen med Jimi.




#6 Jesus, etc - Wilco
Baggrund: På albummet Yankee Hotel Foxtrot, smider Wilco deres country emblem væk og træder for alvor ind på, at være et alternativt rockband. Hele albummet er omhyggeligt bygget op og var planlagt at blive udgivet i 2001, dog grundet mange problemer blandt andet med pladestudiet blev albummet først udgivet i 2002.

Hvorfor: Den glimrende, rolige “Jesus, Etc.” skal lyde meget klart og stramt, Jeff Tweedys stemme skal være plantet solidt i midten. Basguitaren spilles gennem en svagt forvrængende forstærker, som skal lyde sprødt og tørt gennem højttalerne. Højttaleren skal tegne et lydbillede med et meget distinkt diskantområde. Overtonerne skal komme godt frem, så cymbaler, violiner og blæsere skal skinne fint. Det samme gælder violinerne, som skal stå fint ude i siderne i et klangtørt lydbillede.



#5 Can't Find My Way Home - Blind Faith
Baggrund: Blind Faiths første og sidste album blev udivet i 1969 er en af juvelerne for Eric Clapton, Steve Winwood og Ginger Bakers bagkatalog. Selv om bandet kun var sammen i 6 måneder før de brød i brand og styrtede ned, virker albummet og særdeles nummeret "Can't Find My Way Home" hel og velstøbt.

Hvorfor: Blind Faiths “Can’t Find My Way Home” har et bækken (du kan ikke undgå at høre det), der virkelig kan sætte diskant-elementer på prøve. Dette bækken kan lyde som alt fra knuste ruder til skramlende konservesdåser. På højttalere med for meget energi i diskanten er det simpelthen forfærdeligt, men lyder det uhyggelig naturligt så man næsten kan læse, at der står Zildjian på det er du på rette vej.




#4 Axel F - Harold Faltermeyer
Baggrund: Det umiddelbart genkendelige instrumental nummer, blev anvendt som temasang til 1984 filmen, Beverly Hills Cop (Frækkere End Politiet Tillader). Hovedpersonen i denne film, spillet af Eddie Murphy, blev navngivet Axel Foley, derved blev hans tema logisk kaldet Axel F. Tre forskellige synthesizere og en trommemaskine blev brugt til at skabe dette ikoniske stykke musik fra 80'erne.

Hvorfor: Axel F er blevet remixet og genskabt flere gange, men det oprindelige stykke er den, du ønsker at lytte til. Der er øjeblikke af stilhed og øjeblikke med fuld skrue. Sørg for at lytte nøje efter for at se, om du kan høre den sprøde kliklyd der er i baggrunden. Det er for det meste høje toner, men Axel F bevæger sig konstant rundt på en måde, som intet traditionelt instrumentalt stykke musik normalt gør.




#3 William Tell Overture - Gioachino Rossini
Baggrund: William Tell Overture er mere end bare en "ba -da- dum ba -da- dum ba -da- dum - dum - dum" tema sang fra The Lone Ranger tv-serie. Hele Ouverturen er omkring 12 minutter lang og har en række kendte melodier. Forskellige Merrie Melodies og Silly Symphonies brugte stykker fra denne introduktion til Gioachino Rossinis opera. Stykket er i fire dele: Prelude, Storm, Ranz de Vaches og finalen.

Hvorfor: Med et 12 minutters langt stykke, vil dette musikalske mesterværk tage lidt tid, men det har et imponerende udvalg af lyd. "Prelude" der er stille og dyster, tester, hvordan dine højttalere kan præstere stille og rolige momenter. "Storm" er en rasende, alt om favnende lyd, med en blomstrende kedel af trommer og en række violin akkorder. I "Ranz de Vaches", en fredfyldt obo og fløjte tager føringen med minimal akkompagnement. Endelig tumler "Finalen", bestående af trompeter hvor alle instrumenterne begynder at galoppere ind i en kavalkade af ren vellyd. Denne rent symfoniske fortælling kan bevise, om du har truffet et korrekt højttaler valg.





#2 Baba O' Riley - The Who
Baggrund: Kaldes også af enkelte "Teenage Wasteland", hvilket er forkert. "Baba O 'Riley" blev udgivet af "The Who" i 1971 på albummet "Who is Next". Titlen kommer fra de mennesker, der påvirkede "The Who" til, at komponere denne sang: Meher Baba og Terry Riley. Et eksperiment i lyd, hvor denne sang kombinerer synthesizer musik med traditionelle instrumenter. En ændret version af denne sang er temaet for CSI: New York.

Hvorfor: Hvis starten af denne sang ikke gør dig svimmel, lytter du ikke på de rigtige højttalere. Den konstante venstre mod højre balance fordeling i introen er en fantastisk måde at teste, hver high fidelity højttaler. Introen får tilsidst klaver akkorder, efterfulgt af trommer, rytmisk guitar og endelig Roger Daltrey trodsige stemme. Hvis det ikke var nok af lyde, kommer der en violin solo lidt over fire minutter inde, der fører dig ind i et hektisk irsk jig der koger op til en vanvittig finale.






#1 Bohemian Rhapsody - Queen
Baggrund: Bohemian Rhapsody blev oprindeligt udgivet på 1975 Queen album , "A Night at the Opera". Nummeret tog tre uger at optage, og den blev til i fem forskellige studier. Denne rockopera kan deles op i seks forskellige sektioner: Intro, ballade, guitar solo, opera, hård rock og en outro. Nummeret der ikke er typisk for radiohitlister forblev i 70'erne ni uger på toppen af den britiske singlehitliste. Den tog atter en klatring på hitlisterne igen næsten 20 år senere, efter at det blev præsenteret i filmen Waynes World. Det er muligvis den mest komplekse rock- sang, du nogensinde vil høre. Uden reel gentaget omkvæd, ingen kontinuerlig melodi og bizarre, nonsens tekster, er denne sang et musikalsk eksperiment, der kunne have fejlet - men det gjorde den ikke .

Hvorfor: Musikstykket har alt hvad der skal til for en god højttaler test. "Bohemian Rhapsody" har a cappella sang, blød, melodisk klavermusik, blomstrende bas og ansigtssmeltende guitarriffs - og det er kun den første halvdel af sangen. Der er over 180 separate lag i denne sang. Hvert niveau af lyd skal komme klart og tydeligt igennem. Der er kor af stemmer, ledet af Freddy Mercury. Der er konstante ændringer i lydniveau og tempo samt løbende balance ændringer i forhold til venstre og højre kanal. Kort sagt, hvis en højttalersælger, kun tillader, at du lytter til en sang på højttalerne før køb, lad dette nummer være dit valg.






Ønsker du mere musik til Hifi test, så læs videre her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Anbefalinger

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...