Søger du musik til test af højttalere hos en ven eller en forhandler, så læs her.
Spanish Harlem - Rebecca Pidgeon (1994)
Baggrund: Nummeret "Spanish Harlem" blev udgivet af Ben E. King i 1960 som B-side til "First Taste of Love". Dette var den første solo udgivelse efter Ben havde forladt The Drifters. Nummeret er indspillet i et hav af cover versioner og denne, Rebeccas version, blev anvendt under rulleteksterne til filmen Phil Spektor fra 2013.
Hvorfor: Dette nummer er udført i en super god optagelse, der kan demonstrere kvaliteten ved høj oplysning (high resolution) i musikken. Nummeret har alle de kvaliteter en klassisk audiophil optagelse behøver. Rebeccas stemme skal være fri og kunne ånde, med masser af plads omkring, både foran, bagved og ved sidderne, hun vil på gode hifi anlæg lyde meget ægte. Bassen er dyb og har mange detaljer. Du skal lægge specielt mærke til lyden fra shakeren, den skal være placeret bagerst i lydbilledet, hvor hvert et ryst, skal lyde en anelse anderledes, hvis de lyder ens gengiver systemet desværre ikke lyden optimalt, og her kan være plads til forbedring. Violinernes lyd, skal have samme plads omkring sig som resten af bandet. Des mere du lytter til "Spanish Harlem", des mere vil du forstå hvad high resolution i virkeligheden er.
Link [Spotify] [Tidal]
If I Could Sing Your Blues - Sara K. (1994)
Baggrund: Sara Katherine Wooldridge er en singer-songwritter og spiller akustisk guitar. Hun er kendt som den audiophile dronning. Hun har dog valgt at trække sig tilbage fra musikindustrien i 2009.
Hvorfor: Dybde er noget der bruges ofte i hifi-kredse og den eksakte definition heraf kan være ganske tvetydig. Dog ikke i dette nummer, trompeten der åbner nummeret er indspillet 3 meter fra mikrofonen, og viser en god test på dybde gengivelse i afspilningen, Saras stemme skal være nær, og fylde hele studiet med sin efterklang, guitaren skal være intim, med en varm og fyldig lyd. På mange nyere optagelser anvendes der en kunstig dybde, derfor kan disse optagelser være svære at anvende, når man ønsker at genskabe dybden på ens eget system.
Link [Spotify] [Tidal]
Maiden Voyage - Leny Andrade (1994)
Baggrund: Leny Andrade betragtes som en af de bedste sangere fra Brasilien, hun har siden hun var 9 optrådt som sanger i radioen, hvor hendes sanger karriere startede.
Hvorfor: Leny Andrage udfører "Maiden Voyage", der er en varm og en indbydende lyd på denne optagelse. Scenen skal være stor og Leny's stemme skal være umiddelbart tæt på, med en stor nuanceret lyd. Bassen er varm og skal være fyldig. Trommerne og bækkenerne rolige og afstemte. Dette er en optagelse der er yderst afslappende. Læn dig tilbage og nyd atmosfæren.
Link [Spotify] [Tidal]
Grandma's Hands - Livingston Taylor (1993)
Baggrund: Livingston's cover af Bill Withers' "Grandmas Hands" er udført i et lignende simpelt setup, her genskabes sangen hvor tre synger gospel kor i ren a cappella. Teksten handler om en bedstemor, der er en religiøs kvinde der "clapped in church on Sunday morning” og “played a tambourine so well".
Hvorfor: Inden du lytter til nummeret, prøv at knipse et par gange med dine fingre, når du nu lytter til "Grandma¨'s Hands" bemærk så disse fingerknips og sammenlign dem med dine egne. Der skal med andre ord være en naturlig lyd over knipsene der gengives. Livingston's stemme skal indeholde bryst, du skal kunne høre at hans krop er en del af hans sang. Her demonstreres renheden af ens mellemtone.
Link [Spotify] [Tidal]
Correnteza - Ana Caram (1992)
Baggrund: Antonio Carlos Jobim var en utrolig produktiv komponist, der skrev mange sange der er blevet standard i det Brazilianske jazz miljø. Jobim har dog også komponeret mange fantastiske numre der ikke er nær så kendte, Ana Caram sætter på hendes album "The Other Side Of Jobim" fokus på enkelte af disse perler.
Hvorfor: Den naturlige og akustiske lyd fra kirken hvor "Corentezza" blev indspillet, kan høres når nummeret afvikles på et godt anlæg. Nummeret begynder med lidt fuglekvider og let musik på streng instrumenter. Denne regnskovslyd skal fylde dig, Celloen skal fylde rummet med en god naturlig rumklang. Ana's stemme er så fantastisk, at man nærmest skal føle hendes ånde når hun synger. Der er ingen elektronisk genskind på optagelsen, blot en rig og fyldig lyd der hiver dig ind, helt og aldeles naturlig.
Link [Spotify] [Tidal]
I Try -Macy Gray (2016)
Baggrund: Det niende studie album fra Macy Gray er tro til sit navn, "Stripped", dette er et enkelt album. Albummet er optaget i en kirke, over to dage, med to mikrofoner, placeret tæt således man kan fange den lyd, som en person faktisk hører.
Hvorfor: Utrolig nemt at fornemme musikkerne, hvor de er placeret, afstande og plads mellem dem. Bassen er fyldig og varm, hvor hvert et pluk skal kunne høres tydeligt. Trommerne er bagerst, hvor highhatten skal være meget tydelig dog uden at blive skinger.
Link [Spotify] [Tidal]
Ask Me Now - McCoy Tyner Quartet (1991)
Baggrund: “Ask Me Now” er en klassisk ballade skrevet af Thelonius Monk i 1951. I denne cover version har McCoy Tyner og Joe Henderson opført nummeret i en duet mellem saxofon og piano.
Hvorfor: Musikkernes tilstedeværelse, skal være utrolig realistisk når du lytter til musik. Selv om dette er en duo, skal du fokusere på saxofonen. Joe er placeret på en stor scene, tre meter fra mikrofonen og 15 meter til endevægen. Saxofonen skal være placeret lidt til højre for midten mellem dine to højttalere. Alt skal kunne høres, hvert et åndedræt, hvert et mekanisk tryk på tangenterne på instrumentet. Er dit anlæg i top, kan du sågar fornemme det fine ekko fra bagvæggen.
Link [Spotify] [Tidal]
Sweet Georgia Brown - Monty Alexander (1992)
Baggrund: "Sweet Georgia Brown" er en jazz standart komponeret i 1925 af Ben Bernie og Maceo Pinkard, teksten blev skrevet af Kenneth Casey.
Hvorfor: Dette musikalske setup er meget stort, foruden Monty på hans piano, er der et fuldt hornorkester, to basser, og ikke mindst to trommesæt. Man skal kunne høre trommernes individuelle placering i lokalet. Optagelsen er yderst vellykket, så dette nummer skal spilles højt, så du kan nyde det punch og den energi der er.
Link [Spotify] [Tidal]
That's How We Roll - Gordon Goodwin's Big Phat Band (2011)
Baggrund: Gordon ville i midten af 1999 samle, hvad der ville blive Big Phat Band, med det ene formål at optage et album og det var det. Gordon ville optage den musik, han skrev til bigbands genren, men ligefrem at skulle lave live-optagelser med alle de logistiske problemer, telefonopkald og, og, og... var absolut ikke i hans interesse. Omkring udgivelsestidspunktet fik de muligheden for at spille en koncert hos Cal State University Northridge. Enkelte af de 20 bandmedlemmer var i tvivl om de over hoved kunne gennemføre en hel koncert på det materiale Gordon havde skrevet. De kom igennem, og det var ikke kun publikummet der elskede det, det samme gjorde musikkerne. "That's How We Roll", er det femte studie album og de spiller stadig med stor positiv energi.
Hvorfor: Bemærk i denne indspilning den rytme og den høje tempo. Når noget er indspillet energisk, skal denne energi kunne formidles via dit anlæg og ind i dig. Du skal vippe med foden, med hovedet eller ligefrem danse til musikken. Gør du ikke det, er du ikke kommet i mål.
Link [Spotify] [Tidal]
Syrinx - Gary Schocker (2004)
Baggrund: I en alder af 15 år, havde Gary sin professionelle debut, hvor han optrådte som solist sammen med New York Philharmonic og Philadelphia Orchestra."Syrinx" er en komposition for solotværfløjte der blev skrevet i 1913 af Claude Debussy.
Hvorfor: Elementet her er fokus. Hver en tone skal være krystalklar. Fokus skal pege på omridset af instrumentet og dets placering i lydbilledet. Rummet hvor fløjten er optaget skal stå som en lettere skygge, således rumklangen svagt kan fornemmes.
Link [Spotify] [Tidal]
Ingen kommentarer:
Send en kommentar