torsdag den 30. juli 2015

En Hyldest til Born in the U.S.A.

Jeg kan stadig huske den spænding, der var når jeg i spisefrikvarteret løb over i den lokale pladebutik, for at investere mine surt optjente spare skillinger i et nyt album. Derefter glæden og forventningerne der ville vare hele dagen, indtil jeg kunne komme hjem og lytte til det nyindkøbte musik. Born in the U.S.A. fra Bruce Springsteen var et sådan køb, samt et af mine første cd køb.

Albummet Born in the U.S.A. udkom i midt firserne og i 2014 fyldte albummet 30 år. Dette er Bossens syvende studie album, og til dato hans  mest succesfyldte album.

Guitaristen, Luther Dickinson, fra bandet North Mississippi Allstars har altid sagt at musikken fra denne plade, kunne være blevet spillet på akustisk guitar alene og stadig være blevet et hit. Dette tog pladeselskabet Lightning Rod Records til sig og har derfor i samarbejde med nye, samt veletablerede  kunstnere, kommet med deres "trimmede" version af Born in the U.S.A. 

Ud over at du kan lytte til cover versionerne, har jeg valgt at finde musik fra de forskellige kunstnere der medvirker på pladen. Typisk er det mine favorit numre der er valgt, også selv om der til tider var svært at vælge.

Amanda Shires, Jason Isbell
Born in the U.S.A.



Born in the USA har ofte været forvekslet med en hyldest sang til U.S.A. allerede ved de første toner af denne cover, er man klar over at dette er alt andet end en hyldest. 

Armanda Shires der på nummeret Born in the U.S.A. spiller violin, kan sagtens føre en flot vokal. Hvilket hun  viser her på coverversionen af I Follow Rivers af Lykke Li, hvor hun denne gang synger i duet med Jason Isbell.



Et af mine favorit numre er stadig hendes hit fra 2011 med nummeret When You Need a Train it Never Comes fra albummet Carrying Lightning.



Jason Isbell, der i en periode af 6 år var en del af rock bandet Drive-By Truckers, har siden 2006 udgivet flere solo albums. Lyt foreksempel til 24 Frames der udkom her i 2015.



The Apache Relay
Cover me



Original nummeret med Bruce Springsteen, var et af de numre der tog sin tid for mig at holde af. Nu er det et af mine favoritter fra dette album.

The Apache Relay blev dannet i et kollegie og de udgav deres debut plade i 2009. Jeg har dog her valgt et nummeret Katie Queen of Tennessee fra deres seneste single.



Bandet fik et stor succes via komedien "The Way Way Back" fra 2013, hvor nummeret Power Hungry Animals blev brugt.



The Quaker City Night Hawks
Darlington County



Det der virkelig løfter denne cover version, er det barmiljø der omgiver nummeret, specielt det aggressive piano spil.


The Quaker City Night Hawks band blander i en fryd hård rock'n'roll med soul musik fra Memphis og en heavy blues. Bedøm selv på nummeret Fox in the Hen House fra albummet Poncho udgivet i 2013.



Eller på deres Cold Blues fra albummet Torquila Torquila! fra 2011.



Blitzen Trapper
Working on the Highway



Gruppen Blitzen Trapper ændrede genre mellem hver udgivelse, indtil de endte på en Neil Young look a like, der virkelig klæder dem godt. Lyt til deres nummer Thirsty Man fra VII albumet udgivet i 2013.



Eller generelt nummeret Lady On the Water fra mit favorit album fra dem kaldet Furr der blev udgivet i 2008



Joe Pug
Downbound Train



Downbound Train er et storslået eksempel på, hvorledes Bruce kan skrive en tekst der stadig i dag kan virke aktuel. På den anden side, kan den også betragtes som en stærk påmindelse om, at der ikke er sket meget i de sidste 30 år, for de der arbejder "på gulvet" i U.S.A.

Joe Pug har evnen til at skrive en poetisk sang, som kun få andre kan. Det er derfor svært at finde et nummer, når han har lavet så meget jeg syntes lyder storslået. Valgte dog her Stay and Dance fra Windfall albummet. 



Hans første EP udgivet i 2008 er der jeg syntes man virkelig kan høre, at han mestrer kunsten at skrive en flot poetisk tekster. Her har jeg valgt nummeret Hymn#101 der fungerer flot som en introduktion, ikke kun til albummet, men også til Joe Pug.




Low
I'm On Fire



Seneste single udspil fra Low, har flere "kanter" end deres normale værker. Her er 2015 singlen No Comprende.



Normalt når man lyttre til musik fra Low, er som at betragte en krusning på vandoverfladen.Her fra deres 2013 udgivelse The Invisible Way, har jeg valgt intronummeret Plastic Cup.




Holly Williams
No Surrender




Der er ikke mange country sangere der kan hævde de har royalt countrysangerblod i deres årer, men det kan Holly Williams. Hendes bedstefar er Hank Williams, hendes far er Hank Jr. og hendes halvbroder er Hank III.

Først i en alder af 17 år, greb Holly om guitaren og inden for kort tid derefter skrev hun sine egne numre, der på en måde virkede indadvendte og mørke.

Pladen Highway fra 2013 har hun selv finansieret efter hun fik lidt medvind i hendes tøjbutik.  



Holly udgav i 2009 et flot og råt country album, hvor teksterne sikkert stammer fra hendes egen tilværelse.




Ryan Culwell
Bobby Jean



Bobby Jean der kan fortolkes på et hav måder, er et nummer, der efter sigende skulle være blevet inspireret af at Steven Van Zandt, kortvarigt, forlod E-Street Band.

Ryan Culwell har en tendens til at få 70'ernes jukebox lyd frem til en ny generation. Inspirationen til hans musik stammer sikkert fra de plakater der måtte have prydret hans drengeværelse, så som Tom Petty, CCR og Mellemcamp. Lyt selv på udgivelsen fra 2013 Winter Heat albummet med Walking Away.



Nummeret Gimme Your Hand fra debut pladen udgivet i 2006, har et strejf af Bruce Springsteen over måden, hvorpå guitaren spilles og teksten er skruet sammen.




Trampled By Turtles
I'm Goin' Down



Trampled By Turtles blev på en måde dannet grundet et kosmisk nederlag! Simonett fik stjålet sine instrumenter under et show med hans forrige band. Derfor kun udstyret med en akustisk guitar begyndte han at sammensætte et nyt band der skulle være inspireret af bluegrass og generelt genrer der ikke behøvede en forstærker.

Af de sammenstykkede band deltagere var der ingen der havde spillet bluegrass før. Ikke desto mindre blev gruppen etableret og har derfor i dag nok en lyd af rock'n'roll mikset med bluegrass. 



Violinisten, Ryan Young, der som de andre i bandet ikke havde spillet bluegrass før, kom fra et at have spillet trommer i en speed metal opførsel. Det kan måske anes i dette nummer at hastighed har haft været hverdag engang.



Justin Townes Earle
Glory Days



Justin er søn af Steve Earle, der gav sønnen navnet Townes efter sin mentor Townes Van Zandt.

Single Mothers er nok det mest helstøbte album fra Justin, det er som om han endelig er kommet hjem. Genren er stadig country, men på den gode måde.



I 2010 udgav Justin, det album jeg holder mest af, stadig country men hele opstillingen af musik miljøet på dette album syntes jeg er flot.




Nicole Atkins
Dancing in the Dark



Dancing in the Dark var den sidste sang skrevet og indspillet til Born in the U.S.A. Bruces producer og manager Jon Landau kunne godt lide albummet, men ønskede en første single, der var frisk og direkte mere relevant for Bruces sindstilstand i 1984  (meget af Born i USA var blevet skrevet to år tidligere). Jon og Bruce argumenterede og Bruce skrev derefter Dancing in the Dark, hvor han lader sin irritation fra dagens argument, kombineret med de frustrationer på at forsøge at færdiggøre albummet, skinde igennem i teksten.

Allerede fra barnsben har Nicole Atkins haft interesse for at spille musik, hun lærte at spille klaver i en alder af 9 og greb guitaren som 13 årig. 



Nicole Atkins citerer floden (teknisk set en bugt) som en vigtig inspiration til hendes musik, især i nummeret Neptune City fra 2007 synger hun om floden i regnvejr.




North Missippi Allstars
My Hometown



Så ender vi hos det band der muligvis var årsagen til, at en hyldest til Born in the U.S.A. blev til.

Her i selskab med svensk fødte Anders Osborne der på vokal og guitar udgør en del af albummet Freedom and Dreams.



Til sidst for at afslutte denne musikmaraton har jeg valgt Po Black Maddie fra 2000'er albummet Shake Hands With Shorty.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Anbefalinger

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...